Jelena Karleuša u užem izboru za NIN-ovu nagradu, javnost podeljena

7:35 PM Bms Bestmusicstar 0 Comments


http://www.njuz.net/wp-content/uploads/2010/11/nin-nagrada-300x164.jpg
 Jelena Karleuša u užem izboru za NIN-ovu nagradu, javnost podeljena


BEOGRAD, 24. novembar 2010, (Njuz) – Nakon uspeha koji je postigla svojim kolumnama u dnevnim novinama „Kurir“ i na onlajn magazinu „Fejsbuk“, komisija za dodelu nagrada NIN odlučila je da uvrsti Jelenu Karleušu u uži izbor kandidata za prestižnu književnu nagradu. Komisija je najpre bila pod pritiskom obožavalaca gospođe Karleuše da je uopšte uzme u razmatranje, a sada se našla pod pritiskom javnosti da razmotri svoju odluku o kandidaturi.
Postoje dve stavke u vezi sa Karleušinim ulaskom u uži izbor za NINovu nagradu koje izazivaju kontroverzu u javnosti. Prva je činjenica da Karleušini članci, čak i kad ih čitamo sve zajedno kao jedan dugački književni esej, ne odgovaraju dužini romana. Takođe postoji i sumnja u javnosti da ova poznata interpretatorka nije sama pisala sve članke, jer je primetno da u svom poslednjem uradtku nigde nema razmaka nakon tačke, zareza, uskličnika i znaka pitanja, dok je u prvih nekoliko kolumni razmak evidentan.
Iz NIN-ove komisije kažu kako te tehnikalije ne bi trebalo da budu sporne jer nisu deo suštine NIN-ove nagrade, a ono što je za komisiju najbitnije jeste odjek i pečat koji neki pisac svojim delom te godine ostavi na društvo. Komisija tvrdi da su Karleušini članci o ljudskim pravima i Ceci ostavili tako dubok trag na srpski narod da sumnjaju da bi ijedan roman koji je dobio ovo književno priznanje u prethodnih deset godina mogao da se meri sa njima.
Predsednik komisije Vasa Pavković je na tim povodom sazvanoj konferenciji za štampu rekao kako je dužina romana relativna stvar, jer neki svetski pisci ne uspevaju da iskažu šta misle ni u nekoliko tomova, kao na primer Tolstoj, dok su drugi sažetiji i koncizniji, poput Mirjam.
- Kada je o autentičnosti autorstva reč, tu se uvek mora verovati piscu na reč da je on sam napisao svoje delo, jer je to nemoguće proveriti. Ko može da dokaže da je zaista Svetislav Basara autor Basarinih romana? Uostalom, Karleuša je dobila podršku mnogih poznatih pisaca, poputa Biljane Srbljanović ili Marka Vidojkovića, pa i samog Basare, na kraju krajeva. Čak i da je istina da joj je neki poznati i priznati pisac napisao te kolumne za recimo, honorar od 180 evra po kucanoj strani, dodeljivanjem nagrade bismo posredno pohvalili i tog pisca. Ta sumnjičavost u našem narodu ide toliko daleko da će na kraju početi da se priča da Karleuša uopšte nije sama smislila pesme koje peva, već da i njih neko piše umesto nje. Sve su to besmislice. – zaključuje Pavković.
Sama Biljana Srbljanović pozdravila je vest o kandidaturi Jelene Karleuše.
- Ponosna sam na nju. Puno smo radile zajedno na razvoju njene izražajnosti kroz pisanu reč i to je sve dobilo smisla ovom kandidaturom. Red je da po prvi put u istoriji NIN-ove nagrade žena bude ta koja je osvaja dvaput zaredom i to žena koja oličava modernu Srbiju, spremnu da se uhvati ukoštac sa najvećim tabuima poput Cece – rekla je Srbljanović.
Jelena Karleuša je izjavila da nije iznenađena time što je ušla u uži izbor i iskoristila je priliku da pošalje poruku onima koji osporavaju odluku komisije.
- Kad su već čitali šta sam imala da napišem, normalno je što sam ušla u finale. Ne, nego će SEKA ALEKSIĆ možda da uđe!? Mada me ne bi čudilo u kakvoj državi živimo. Ja u kuću ne primam članove komisije, kafu im ne nudim, ne pušim im, ali sam ipak ušla. ALO, sjašite više s mene! – zaključila je popularna JK.

You Might Also Like

0 comments: