Monday, May 16, 2011

Britanci pokrali Karleušu?!


Britanci pokrali Karleušu?!
Pesma engleskog predstavnika podseća na „Insomniju“!

Britanci pokrali Karleušu?!

Ovogodišnji predstavnici Velike Britanije na „Evrosongu“, pop grupa „Blu“, poslužila se melodijom pesme „Insomnija“, koju izvodi naša pop diva Jelena Karleuša!


Naime, Britanci su iskopirali deo Jecinog hita za svoju numeru „Ja mogu“, koja ima istovetan početak kao i Karleušina pesma. Svi oni koji su pratili „Evroviziju“ bili su zapanjeni sličnošću ove dve numere. Iako su se svojski trudili da stilom i muzičkim izvođenjem budu različiti od svega što se do sada moglo čuti, dobrim sluhistima sličnost ove dve kompozicije nije mogla da promakne. Ipak, opšte je poznata stvar da je za snimanje neke pesme dozvoljeno uzeti samo četiri takta od drugog izvođača, što su vispreni Britanci i iskoristili. S obzirom na to da su pravila ispoštovana, engleska grupa uzela je samo delić Karleušine pesme, ali im ni to nije pomoglo jer su završili tek na 11. mestu. Zanimljivo je i to da su Britanci na sceni imali 3D animaciju istovetnu onoj koju je Karleuša još u januaru prezentovala publici kada je premijerno izvela pesmu „Muškarac koji mrzi žene“.
Ako je suditi po plasmanu sporne numere na „Evrosongu“, ove dve pesme se po uspehu ne mogu porediti jer čim se „Insomnija“ pojavila na internetu, oborila je sve rekorde gledanosti. Za samo mesec dana pesmu JK preslušalo je više miliona ljudi, što kod Britanaca nije slučaj, iako se ovaj prestižni događaj prenosi u svim zemljama Evrope.
Podsećanja radi, i naša diva Jelena Karleuša inspiraciju za „Insomniju“ je pronašla u velikom bolivudskom hitu „Dance Pe Chance“. Pomenuta pesma je postavljena na sajt „jutjub“ u martu prošle godine, a pevaju je Indijci Sunidi Kauhan i Lab Jajua. Inače, naša pevačica je za izvođenje „Insomnije“ dobila sve potrebne dozvole od „Bolivud enterteinmenta“, tako da ju je bez problema snimila i prepevala…

No comments:

Post a Comment