Saturday, April 23, 2011

Jelena Karleuša: Najbolja sam u tucanju jajima!

Jelena Karleuša: Najbolja sam u tucanju jajima!



Kako se u tvom domu proslavlja Vaskrs?
- Mislim da je ovo najlepši dečji praznik. Zajedno farbamo jaja, a Atina i Nika imaju zadatak da ih ukrašavaju i lepe sličice. Organizujemo i turnir u razbijanju jaja. Uživamo u porodičnom ručku, u miru i harmoniji. Naravno, Atinu i Niku ne mogu da sprečim da naizmenično jedu jaja i čokoladne zeke. Nije mi jasno kako im ne pozli.

Da li si kao mala slavila Vaskrs?
- Jedini vernik u mojoj porodici bila je pokojna baka. Ona je veoma držala do vere i tradicije i samo me je ona vodila u crkvu. Iako smo teško živeli (uvek mi u grlu nešto zastane kad se setim svega), ona se trudila da od Vaskrsa napravi čaroliju.

Zašto je baš Vaskrs za tebe poseban?
- To je jedini verski praznik koji slavim i svaki put osetim nešto uzvišeno, čisto i iskreno u vazduhu. Ne stidim se da kažem da sam ateista, moja vera je vera u ljude, u ljubav, u obraz. To je bog u nama. Ponosna sam na to što nikad nikom nisam naudila, što sve što imam podelim s drugima, što se borim čistog obraza i ne znam za mržnju. To je za mene vera i gnušam se onih koji idu u crkve i manastire i busaju se u grudi obmanjujući sve da su veliki vernici, a srce i dela su im prljavi.

Učiš li decu pravoslavnim običajima?
- Dvogodišnja Atina već me je pitala šta je Bog, zašto se farbaju jaja, zašto ih zec donosi i šta je „to“, pokazujući prstom na krst. Deca iz kuće treba da ponesu osnovno znanje o svemu, pa i o veri. A na njima je da, kad odrastu, odluče da li će verovati, ili će samo poštovati religiju. Po meni je jedna vrsta učenja i ovo farbanje jaja, koje je u stvari razumevanje običaja i vere kroz igru. Jedino nisam umela da im objasnim zašto zec donosi jaja!

Kako si im objasnila šta je Vaskrs?
- Rekla sam im da je to obeležavanje dana kad je jedan hrabri i dobri čika, koga su mučili, uspeo da pobedi i svoje mučitelje i sebe. I da zato mi farbamo jaja, da bismo ih poklonili tom čiki. Na pitanje kad će čika da dođe, šapnula sam da je on tu, samo što je nevidljiv. Rekla sam im i da čika gleda da li su njih dve dobre i da li redovno jedu i peru zubiće.

Umeš li da farbaš jaja?
- Naravno da umem, i to kako! Ipak, najbolja sam u tucanju jajima. Baka me je naučila da izaberem tučak koji će razbiti sva ostala jaja.

Šta Duško radi da bi vam proradili leptirići u stomaku, kao na početku veze?
- Imam muža koji uživa da mi masira stopala, donosi doručak u krevet i vodi ljubav sa mnom kao da je prvi put. To je više nego dovoljno da bih bila srećna. Njegov odnos sa Atinom i Nikom je nešto najdivnije što sam videla u životu.

Budući da ne pijete kafu, šta vam suprug donosi u krevet?
- Pecivo, voće, koje sam oljušti i isecka, iscedi mi sok od pomorandže... Sve što volim. Uživa u tome. Nikad mu to nisam tražila, čisto da se zna.

Dokle ste stigli sa sređivanjem penthausa na Dedinju?
- Deo nameštaja je stigao, a ostatak čekamo. Duško je veoma spretan u „dilovanju“ sa nekretninama i upravo kupuje još jednu kuću na Voždovcu. Rešen je da decu obezbedi na vreme.

Da li su Atina i Nika svesne da im je mama popularna pevačica?
- Ne, naravno. Ni ja nisam bila svesna popularnosti svoje majke i značaja svog oca, sve dok nisam odrasla. Atina i Nika su deca javnih ličnosti i njihov život je samim tim drugačiji od druge dece. Čini mi se da su predodređene za velike stvari kad porastu.

Kako vas tri dame provodite slobodno vreme?
- To je pravi haos i džumbus. Traže mi da ih šminkam i lakiram nokte. Obožavaju da se doteruju i da gledaju crtać „Pepa prase“. Najviše vole da napolju jurcaju kao bez daha. Međusobno se obožavaju, stalno se grle i ljube, a meni uglavnom sede „na glavi“.

Koja će biti tatin „sin“?
- Atina, jer je pokazala interesovanje za šutiranje fudbalske lopte. Meni se od toga diže kosa na glavi. Duško joj je kupio male kopačke, ali sam ih sakrila. Moja ćerka će biti balerina, a ne fudbaler! Nika je, sa druge strane, moja maza i nju više interesuju slikovnice i bojice.

Kome teško kažete „ne“?
- Ćerkama mogu do prekosutra da vičem „ne“. One ne znaju šta to znači. Nemam nikakav autoritet nad njima, tako da ću morati da kupim edukativne knjige na temu odnosa roditelja i dece. Ni Duško ni ja im nismo autoritet, služimo im samo za igru i maltretiranje.

U šta ste spremni u svako doba da se kladite i znate da ćete sigurno dobiti?
- Sigurna sam u majčinsku ljubav i požrtvovanost, u bezrezervnu ljubav dece, i naravno - sigurna sam u samu sebe. Sebe nikada neću izneveriti.

Srbija se podelila na one koji podržavaju Cecu Ražnatović i one koji dele vaše mišljenje da svako ko se ogluši o zakon treba da završi iza rešetaka?
- Svako je kovač svoje sreće i sudbine. Kako činiš, tako ti se i vrati. Meni su najbitniji čist obraz i miran san. Biti pošten čovek i učiti decu da ne kradu, ne lažu i ne čine zlo, jeste ono čemu sam se zavetovala kao roditelj i čemu su me učili moji roditelji. Nema tih para zbog kojih bih prodala svoj ugled pred narodom. Bolje da budem i bez dinara, nego da imam tuđe milione. Đavo kad-tad dođe po svoje. Kada je reč o Ceci, zamolila bih novinare da me više nikada ne pitaju za tu ženu. Sve što sam imala da kažem na tu temu, odavno sam rekla. Bavim se svojom karijerom, decom i porodicom, i nema potrebe da pričam o mračnim temama.

Šta je sa tužbom koju je Ceca podnela protiv vas?
- Odavno je ta tužba pala u vodu. Za istinu se niko ne tuži.

Rekli ste da vas strejt muškarci ne vole. Kada ste poslednji put doživeli situaciju iz vaše pesme „Muškarac koji mrzi žene“?
- Povlačim reč. Mene vole svi. Čak i oni koji misle da me mrze - najviše me vole.

Zalažete se za gej prava, hoćete li šetati na sledećoj Paradi ponosa?
- Zašto da ne? Ako neko to želi, uvek sam tu da pomognem. Pa, nije reč o hodu ka giljotini, već o maršu ljubavi i tolerancije.

Od svih delova sveta u kojima ste bili, gde biste voleli da provedete penzionerske dane?
- Definitivno u Londonu. Volela bih da moja deca tamo idu u školu.

1 comment:

  1. Lep interw.
    Svaka rec na mestu.
    A ovo je jedna od najlepsih JK slika. Atina i Nika preslatke.
    Srecan Uskrs !

    ReplyDelete