Sunday, January 09, 2011

Korejci tuže Karleušu?!

Korejci tuže Karleušu?!
Izdavačka kuća najavila tužbu protiv srpske pevačice!

Korejci tuže Karleušu?!

Najnovija pesma Jelene Karleuše “Muškarac koji mrzi žene” mogla bi uskoro da se nađe kao predmet sudskog spora jer izdavačka kuća “SM Entertejment” najavljuje tužbu protiv srpske pevačice!

Naime, ova produkcijska firma zastupa južnokorejski bend “Shinee”, čiji hit “Lucifer” je, kako oni kažu, obradila Karleuša!
- Ova izdavačka kuća smatra da je njena nova pesma očigledan primer plagijata i da će oni preduzeti sve pravne mere protiv srpske pevačice, a sve u svrhu kako bi zaštitili svoja autorska prava i prava grupe “Shinee” - piše azijski sajt www.allkpop.com.
Korejci u daljem tekstu naglašavaju da ovo nije prvi put da neko “pozajmi” melodiju nekog njihovog izvođača i kao primer navode hit “Genie”, koji je obradila uzbekistanska pevačica Dinejra 2009. godine, protiv koje je takođe podneta tužba. Koliko je ova produkcijska kuća ozbiljna u svojim namerama svedoči i to što su medijima poslali i zvanično saopštenje u kojem najavljuju da će se pozabaviti ovim slučajem:
- O naših izdavača iz Amerike smo dobili potvrdu 6. januara da su ovom pesmom povređena autorska prava. Preduzećemo sve pravne akcije tim povodom.
Ovim povodom oglasila se i autorka muzike Bebe Reksha na svom profilu na “tviteru”:
- Samo zato što je tvoja pesma na drugom jeziku, nije OK da kopiraš moje melodije! Plagiranje u muzici mora da prestane! - navela je ona.

„Kara“ obradila „Insomniju“!
Zanimljivo je da je nedavno popularni bend „Kara“ iz Južne Koreje obradila hit „Insominija“! „Karina“ numera je izdata pod nazivom „Lupin“ i u tehno je ritmu. Taktovi ove pesme u pojedinim segmentima gotovo su identični Karleušinoj pesmi.

JK: Moja pesma je autorska!
Portparol Jelene Karleuše Zoran Birtašević kaže za „Alo!“ da je njena nova pesma autorska, a da je za sporni deo refrena dobijena dozvola od kompozitorke:
- Pesma „Muškarac koji mrzi žene“ je autorska, osim što je za refren upotrebljen deo aranžmana numere kompozitorke Bebe Rekshe, što je sasvim normalna stvar i u svetskom šou biznisu. Uzmimo na primer Rijanu, koja je upotrebila deo pesme Majkla Džeksona. S obzirom na to da Jelenina pesma nije objavljena ni na kakvom nosaču zvuka, ne postoji osnov za tužbu. Ljudi iz našeg menadžmenta u direktnom su kontaktu sa kompozitorkom pesme i ovih dana očekujemo i prenos autorskih prava. Svu medijsku pompu u Koreji bih protumačio kao uobičajen marketinški potez promovisanja njihovih izvođača

2 comments:

  1. Kakva tuzba? Nema osnove za istu!
    Sto bi JK rekla: "Da se kladimo u cokoladnu bananicu, da od tuzbe nema nista"? :D

    ReplyDelete
  2. xaxaxa Jadni su sa tim tuzbama JK je jedna i jednina

    ReplyDelete